Primul Pas pe un Drum Periculos
06 aprilie 2024

Primul contact cu drogurile poate părea, pentru unii, ca o poartă către o lume nouă, plină de senzații neexplorate și o evadare temporară din realitate. Fie că este vorba de curiozitate, dorința de a aparține unui grup sau căutarea unei scăpări de stresul cotidian, momentul inițial al consumului de droguri este adesea învăluit într-o aură de mister și atractivitate.

Senzațiile Momentului

Imediat după consumul de droguri, corpul răspunde cu o varietate de reacții fizice și emoționale. Mulți descriu o senzație de euforie, o desprindere de problemele curente și o percepție alterată a realității. Această "evadare" poate părea seducătoare, promițând o soluție rapidă la anxietate, stres sau singurătate.

Cu toate acestea, ceea ce urmează după această experiență temporară este adesea ignorat de cei care aleg să experimenteze. Drogurile, indiferent de natura lor, poartă cu ele riscuri semnificative și consecințe pe termen lung. De la dependență fizică și psihologică, deteriorarea relațiilor personale și profesionale, până la probleme grave de sănătate, realitatea consumului de droguri este departe de promisiunea unei evadări fără consecințe.


Consecințele Nevăzute

Pe termen lung, consumul de droguri poate duce la alterări semnificative ale sănătății mentale, inclusiv depresie, anxietate, și chiar tulburări psihotice. Fizic, corpul suferă, fie că este vorba de inimă, ficat sau sistemul nervos. Social, izolarea și pierderea relațiilor devin realități dureroase, pe măsură ce drogurile preiau controlul vieții.


Puterea Alegerilor Personale

În fața acestui prim pas potențial devastator, este esențial să recunoaștem puterea alegerilor noastre. Fiecare decizie contează și alege să spună "nu" drogurilor este o afirmare a respectului față de propria persoană și viitorul său. Există întotdeauna alternative sănătoase pentru a face față presiunilor vieții și resurse disponibile pentru cei care caută ajutor.


Resurse și Sprijin

Pentru cei care se confruntă cu tentația sau presiunea consumului de droguri, este vital să știe că există locuri unde pot găsi sprijin. Organizații de prevenire, consilieri și comunități de suport sunt gata să ofere ajutor și îndrumare, fără judecată.

Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog este alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Agenția Națională Antidrog și partenerii instituționali în acest demers care ne privește pe toți, instituții, organizații neguvernamentale, copii, tineri și părinți. În situații de vulnerabilitate, atunci când soluțiile și sprijinul sunt greu de găsit, puteți merge în camerele de gardă ale spitalelor de psihiatrie, 24 de ore din 24, iar în caz de reacții post consum- în unitățile de primiri urgențe de la spitalele publice, unde puteți solicita și primi ajutorul medical adecvat.

Consumul de drogul este o problemă care ne privește pe toți, și numai împreună putem aduce schimbarea.

Consilier (jurist) Gabriel Stănilă
Dr. Emilian Voiculescu, medic primar psihiatru

Centrul Național de Sănătate Mintală și luptă Antidrog – Ministerul Sănătății